Zo zorg je voor een goede inrichting in de kinderopvang

Het internet staat er vol mee: tips over hoe je een ruimte voor kinderen kunt indelen. De slaapkamer, speelkamer en school komen veel aan bod. De inrichting van de kinderopvang wordt echter minder tijd aan besteed. Jammer is dat wel, want juist daar begint de ontwikkeling. Meubels voor een kinderopvang doen meer dan comfort bieden. Ze kunnen je kind helpen zich te ontwikkelen. 

Door de ogen van een kind

Ben jij verantwoordelijk voor het inrichten van een kinderopvang? Dan ben je al snel geneigd om te denken als een volwassene. Is niet gek, want dat ben je ook. Je kunt echter beter even de tijd nemen om de ruimte door de ogen van een kind te leren zien. Wat logisch lijkt vanuit het perspectief van een volwassene hoeft niet altijd logisch te zijn voor een kind. Ga eens op je knieën zitten en kijk om je heen. Wat zie je? Waar kan je bij? Zo kun je gevaren voorspellen maar ook juist vermakelijke en prikkelende dingen op ooghoogte van de kinderen plaatsen. 

inrichting van de kinderopvang

Hoekjes maken

Zorg ervoor dat kinderen zich kunnen terugtrekken. Zorg voor een stimulerende omgeving door verschillende speelhoeken te creëren die je makkelijk kunt herinrichten. Een interactieve poppenhoek of een rustige leeshoek: het kan allemaal. Je creëert al makkelijk een hoek door bijvoorbeeld kasten haaks tegen de muur aan te zetten. Het kan ook door middel van scheidingswanden, banken of andere objecten. In dat geval is het ook heel prettig als meubels op wielen staan. Zo kun je ze gemakkelijk verplaatsen indien gewenst. Restylen is zo ook veel makkelijker. 

Kleur is belangrijk

Bij jonge kinderen is kleur belangrijk. Ze gebruiken het om dingen te herkennen. Felle en opvallende kleuren stimuleren kinderen bovendien. Een kinderopvang mag dan ook nooit een grauwe of grijze inrichting hebben. Zorg dat het opvalt, prikkelt en vermaakt.