Valt er te concurreren tegen ketens

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker voorbij komen, nieuwe filialen van grote sportschoolketens. Maar kan je in zo’n tijd nog wel een eigen sportschool beginnen? Hoe kom je tussen zulke ketens in? Ze hebben vaak al zoveel trouwe leden dat de inkomsten er wel zijn. Daarnaast hoeven zij nauwelijks meer investeringen te doen voor bijvoorbeeld nieuw fitnessapparatuur. Daarnaast lijkt het ook wel of de prijzen elke maand weer goedkoper worden. Hierdoor valt er bijna niet te concurreren als het gaat om een standaard sportschool. Een goede manier om er nog wel tussen te komen is door jezelf te differentiëren. Om dit te doen moet je eigenlijk iets aanbieden dat de grote sportscholen niet hebben.

Wat voor soorten sportscholen heb je

Bij je eigen sportschool beginnen moet je je dus differentiëren als je klanten wil overnemen van de grote ketens. Zij hebben namelijk al vanalles te bieden zoals lage prijzen, veel verschillend apparatuur, parkeergelegenheid, groepslessen en ga zo maar door. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld te specialiseren in een bepaald gebied, bijvoorbeeld spinning. Ten eerste heb je minder investeringskosten omdat je niet allerlei ander apparatuur hoeft te kopen. Hierdoor kan je vervolgens een lagere maandprijs vragen waardoor mensen die in de sportschool alleen gebruik maken van spinningfietsen zullen overstappen. Zij hebben nu een abonnement voor minder geld en komen alleen in aanraking met mensen die dezelfde interesse hebben.

Maakt locatie uit voor klanten

Een ander punt waar je goed op moet letten bij het openen van een sportschool is de locatie. Dit heeft natuurlijk enorme invloed op de hoeveelheid klanten die komen. Is het midden in het centrum of juist in een buitenwijk? En de toegankelijkheid is ook erg belangrijk. Hierbij moet je denken aan een parkeerplaats, fietsenstalling en ov aansluiting. Als iemand ziet dat ze bijvoorbeeld nog twintig minuten moeten lopen vanaf de dichtstbijzijnde bushalte of dat het betaald parkeren is haken ze al snel af. Dit is iets wat de sportschoolketens wel goed geregeld hebben en hier moet je met meegaan om te kunnen concurreren.